Lecznicze właściwości soku żurawinowego

sok żurawinowy

Nie wszyscy wiedzą, że żurawina jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Jej właściwości okazują się szczególnie pomocne w przypadku zapobiegania oraz leczenia wielu jednostek chorobowych. Sok żurawinowy regularnie pity może uchronić nasz organizm przed chorobą wrzodową żołądka, chorobami układu serca, infekcjami dróg moczowych, nadciśnieniem tętniczym, czy próchnicą.

Żurawina i sok żurawinowy

Należy pamiętać, że żurawina (zarówno owoc, jak i liście) mają silne działanie przeciwutleniające. Włączona do diety działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, dodatkowo wspiera układ krążenia, przeciwdziałając pojawienia się nadciśnienia i chorób miażdżycowych. Żurawina chroni układ moczowy przed groźnymi infekcjami. Co ciekawe prowadzi do zredukowania stresu oksydiacyjnego, co bezpośrednio zmniejsza ryzyko występowania chorób powiązanych z układem naczyniowym. Nie każdy wie, że sok z żurawiny dba o kondycję naszego uzębienia, przeciwdziała tworzeniu się płytki nazębnej, która jest odpowiedzialna za próchnicę.

Dlaczego żurawina jest taka wspaniała?

Sok żurawinowy zawiera wiele minerałów, witamin i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dodatkowo zawiera kwas cytrynowy, chinowy, galusowy, benzoesowy. Regularne spożywanie żurawiny dostarcza do naszego organizmu dodatkowej ilości potasu, żelaza, wapnia, jodu, magnezu i nawet fosforu.

Żurawina a choroba wrzodowa żołądka

Jeśli zmagasz się z problemami wrzodów żołądka, sok żurawinowy może okazać się dla nich błogosławieństwem. Regularnie wprowadzona żurawina do diety wpływa na stymulację pracy trzustki i przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Z badań wynika, że owoc zmniejsza ryzyko pojawiania się zakrzepów oraz reguluje zły poziom cholesterolu we krwi. Doskonale sprawdzi się przy leczeniu wirusa opryszczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.