Menu w restauracji – jak powinno wyglądać?

dobry dietetyk warszawa

Menu restauracji to tak naprawdę główny czynnik, od którego zależy powodzenie lokalu. To nie tylko karta z propozycją serwowanych tu dań, ale także świadectwo ich jakości, finezji i wyobraźni kucharza oraz jego wieloletniego doświadczenia i wrodzonego talentu. Goście będą zaglądać do restauracji ponownie tylko wtedy, gdy karta menu przypadnie im do gustu. Musi wiedzieć o tym każdy restaurator.

Obrany kierunek kulinarnego świata

Menu restauracji ma być tematyczne. Totalny miszmasz i propozycja tysiąca dań nie jest dobrym kierunkiem. Dzisiaj klienci stawiają na jakość składników, warto, by były świeże. Jeśli szef kuchni oferuje długą listę potraw, to nie jest możliwe, żeby wszystkie były komponowane ze świeżych i naturalnych składników.

Co więcej, menu, które określa dany rodzaj kuchni, jest dzisiaj najbardziej pożądane. W lokalu nie muszą być serwowane potrawy z najdalszego zakątka świata. Chodzi raczej o konsekwencję kucharza – niech gotuje to, co umie najlepiej. Po co Polak ma zakładać restaurację włoską, skoro zapewne nie potrafi zrobić dobrej pizzy? Trzymajmy się tego, co robimy najlepiej, a klienci to docenią.

Pomoc fachowca

Menu w każdej szanującej siebie i swoich gości restauracji, powinno być tworzone nie tylko przy udziale samego właściciela czy szefa kuchni, ale również profesjonalnego dietetyka czy technologa żywienia. Dobry dietetyk w Warszawie lub innym mieście podniesie jakość potraw. Wskaże on również, jakie porcje mają być serwowane i jakie składniki odżywcze ma zawierać każda potrawa.

Wykwalifikowany dietetyk będzie w stanie wyeliminować w dań szkodliwe składniki, zaproponuje korzystne zamienniki. To dietetyk również wskaże na walory smakowe, które przypadną do gustu największej liczbie potencjalnych klientów.

Technolog żywienia wskaże zaś drogę odpowiedniego tworzenia dań, zgodnie z zasadami bezpieczeństwa, ale również higieny. Kuchnia to szczególne miejsce, gdzie wszystko musi przebiegać w jak najbardziej sterylnych warunkach.

Pomoc tych specjalistów w połączeniu z talentem kulinarnym szefa kuchni sprawi, że restauracja osiągnie pełny sukces, a karta menu będzie wręcz rozchwytywana.

Błędy, które należy eliminować

Czy wiecie, że większość restauracji, które powstają w Polsce, upada już po pierwszym roku swojej działalności? To dlatego, że nie powstały z pasji do gotowania i klienci od razu to wyczuli.

Trzeba wiedzieć, że restaurator bez talentu, który zakłada lokal gastronomiczny jedynie dla osiągania z niego zysków, nie zarobi wiele. Fakt, że restauracja ma być biznesem dochodowym, ale przede wszystkim ma wiązać się z zainteresowaniami i pasją osób ją prowadzących.

Menu nie może być tworzone z finansowym priorytetem. Zbyt drogie dania szybko odstraszą klientów. Samo menu nie może być też robione pod klienta. Warto się czymś wyróżniać. Musicie wiedzieć, że frytki, pizza i hamburgery nadal są przez Polaków lubiane, ale w dobie tak ogromnej konkurencji, możemy dzisiaj wybierać lokale, które serwują dania kuchni z całego świata. Wreszcie mamy dostęp do unikalnej propozycji i chętnie z takiej korzystamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.