Czy wiesz, że wystarczy tylko jedna godzina, by pomieszczenie było idealnie sterylne, pozbawione jakichkolwiek bakterii, zarazków czy roztoczy? Da się to zrobić właśnie poprzez zabieg ozonowania. Wykonują go profesjonalne firmy, również te prężnie działające, których główną działalnością jest sprzątanie. Kiedy przydaje się ozonowanie? Kto powinien zamówić taką usługę? Szczegóły poznacie, czytając ten tekst.
Ozonowanie to nic innego jak profesjonalna dezynfekcja pomieszczeń. Warto od razu zaznaczyć, że w tym celu nie wykorzystuje się chemicznych środków, a ozonowanie jest w pełni bezpiecznym, a nawet ekologicznym sposobem na pozbycie się wirusów, bakterii i roztoczy.
Jest idealnym rozwiązaniem dla alergików. Ozonator pozwala usunąć całkowicie wszelkie alergeny, takie jak roztocza, które przecież są najczęstszą przyczyną uczuleń. Jeden zabieg wystarczy, by powietrze było całkowicie sterylne, a alergik mógł cieszyć się pełnym zdrowiem. Co ważne, aby utrzymać efekt czystości domu, warto taki zabieg powtarzać kilka razy w roku.
Ale nie tylko uczuleniowcy mogą korzystać z ozonowania pomieszczeń. Firmy sprzątające bardzo często wykonują go w pomieszczeniach, w których doszło do zgonu, a ciało uległo już częściowemu rozkładowi. Sprzątanie po zmarłych tym sposobem pozwala nie tylko zwalczyć trupi jad i toksyny, które wydzielało ciało, ale także nieprzyjemny fetor, jaki pozostał po nieboszczyku. Niestety nie ma innego sposobu, by zniwelować ten specyficzny zapach. Jest on tak silny, że wżera się w meble, podłogi i ściany. Tylko ozonowanie sobie z nim radzi.
Zabieg dezynfekcji pomieszczeń przy pomocy ozonowania realizowany jest też bardzo często w instytucjach publicznych, takich jak żłobki czy przedszkola, ale też urzędy, szpitale, przychodnie. Tak naprawdę wszędzie tam, gdzie istnieje ryzyko kumulowania się zbyt dużej ilości wirusów i bakterii.
Coraz częściej z ozonowania korzystają też przedsiębiorstwa prywatne, które chcą utrzymać najlepszy standard swojej działalności. To między innymi hotele, restauracje, zakłady przemysłowe i produkcyjne, w których ma się do czynienia z żywnością – głównie z mięsem.